Smuk og bæredygtig gaveindpakning


Hver jul bruger vi danskere ca. 825 ton gavepapir. Og resten af året pakker vi jo også gaver ind til fødselsdage, bryllupper og andre festlige lejligheder. 

Desværre kræver det smukke, skinnende papir en masse vand, træ, energi og kemi at fremstille. Det bliver kun brugt en enkelt gang, inden det bliver smidt ud. Og det kan ikke engang genbruges, fordi det er overfladebehandlet og papirfibrene er for tynde. 

Der er derfor mange gode grunde til at tænke alternativt, når der skal pakkes ind, og dine gaver kan sagtens blive imponerende smukke med klimavenlig indpakning.

Køb bæredygtigt gavepapir

Køb gavepapir, der er FSC-certificeret eller lavet af genbrugspapir (hvis det ikke er overfladebehandlet, kan det ryge til genbrug, når gaven er pakket ud). 

Selvom du køber klimavenligt gavepapir, behøver det ikke være den brune slags (selvom den også kan være virkelig flot og charmerende med flotte bånd og pynt). 

Genbrug gavepapir

Gør som din mormor og gem gavepapir og bånd fra de gaver, du får. Brug en saks til forsigtigt at åbne tapen, så papiret ikke bliver revet i stykker. 

Er der foldekanter i papiret, eller er det blevet krøllet, kan du enten stryge det. Start med strygejernets laveste temperatur og arbejd dig langsomt op - det er forskelligt, hvor meget varme papir kan tåle. 

Du kan også vælge at krølle hele papiret, så det får et ensartet udtryk. 

Brug plakater, aviser eller magasiner

Avispapir, plakater, sider fra bøger eller magasiner fungerer glimrende til indpakning. Sæt flere sider sammen med tape, hvis du skal pakke større gaver ind. 

På mange loppemarkeder kan du købe leksikon og bøger meget billigt. 

Pynt gaven med et fuldfedt silkebånd, en enkel bomuldssnor og en gren eller blomst. 

Er det til jul, kan du folde en halv julestjerne i avispapir og sætte på gaven eller lave matchende til-og-fra-kort af pap og avispapir.  

Genbrug æsker

Gem kasser fra morgenmadsprodukter, skotøjsæsker og papkasser fra det, du har købt på nettet, og brug dem, når du skal pakke gaver ind. Det beskytter både gaven og gør det nemt at pakke den ind. 

Du kan evt. beklæde æsken med fint papir eller stof, så den kan bruges igen og igen. Hvis modtageren ikke har tænkt sig at gøre det, kan du spørge, om du må få den med igen, så du kan genbruge den. 

Lav din egen gaveæske eller gavepose