Hvad er klimavenlige gaver?


Det er mindst lige så dejligt at give gaver til andre, som det er at få gaver selv. Og det er heldigvis muligt at være både gavmild og klimabevidst. 

Her får du seks råd, der hjælper dig med at finde klimavenlige og bæredygtige gaver, så du kan glæde dem, du holder af, med god samvittighed og uden at skade kloden og bidrage til overforbrug.  

Vælg kvalitet frem for kvantitet

Det hjælper klimaet at bruge flere penge på færre ting, og ud over barndommens begejstring for store pakker og mange af dem, så vil de fleste sætte pris på lidt mindre og lidt bedre gaver. 

God kvalitet holder længere, og det er vigtigt for bæredygtigheden. Det koster nemlig ikke kun i CO-regnskabet, at du bruger din nye Playstation eller elpisker - det er især produktionen, der sætter et klimaaftryk. 
Fx skal du bruge din smartphone i syv år, før den er klimavenlig. 

Vi er også mere tilbøjelige til at beholde og bruge helt op i stedet for at skifte ud eller smide den sidste sjat væk, hvis de ting, vi har, er af bedre kvalitet. 

Køb lokalt

Ud over produktionen udleder transporten af varer også CO2. Derfor kan du hjælpe klimaet ved at købe varer, der er produceret lokalt. 

Mange danske virksomheder får produceret deres varer i udlandet, men på Gavmildt.dk finder du udelukkende gaver, der er produceret i Danmark og med en særlig tanke for bæredygtighed. Det har vi valgt, fordi vi gerne vil minimere transporten og dermed spare CO2.

Giv genbrug og upcycling 

Der er mange fine gaver at finde i genbrugsbutikker og antikvariater. Og her har du endnu bedre mulighed for at finde god kvalitet inden for dit gavebudget. 

Bøger, smykker, kunst, legetøj, flotte lysestager, glas, vaser og skåle er nogle af de ting, som du sagtens kan købe brugt.

Og selvom de ikke kan byttes, så kan de altid sælges videre igen. 

Du kan også købe upcycling gaver, fx fra grums, som laver hudpleje med genanvendt kaffegrums, eller Angelito, der syer toilettasker og hårpynt at genbrugsstof. Du finder begge mærker her på Gavmildt.dk

Drop plastik

Tænk over, hvor meget plastik dine gaver er pakket ind i og lavet af.

Især på skønhedshylden er der meget plastik, som nemt kan spares væk. Her er mange cremer, scrubs og shampooer kommer i plastikbeholdere - og der findes lækre og effektive alternativer med mindre eller helt uden plastik. 

Med en shampoo bar, fx fra Lundegaarden, slipper du både helt for plast og sparer kloden for transporten af alt det vand, der gør almindelig shampoo flydende. 

Vælg bæredygtige mærker

For flere og flere danske brands er bæredygtighed en naturlig del af deres DNA og forretningsmodel. Det gælder for eksempel grums, som indsamler kaffegrums fra caféer og genanvender det i hudplejeprodukter. Desuden er  emballagen I'm Green-certificeret (100 % genanvendelig plast lavet af sukkerrør), og grums er medlem af 1 % for the Planet.

Vil du købe tøj, har Grøn Forskel lavet denne guide til 21 danske bæredygtige modemærker.

Giv noget, der er ønsket

Spørg gerne efter en ønskeseddel, så du ved, at modtageren har brug for den gave, du giver. Det er ærgerligt (også for klimaet) og skaber merforbrug, hvis det, du har købt ender ubrugt i skuffen, mens søster Sofie selv går ud og køber, det hun virkelig gerne vil have.

En ønskeseddel behøver ikke være en bestillingsliste. Du kan selv sætte dit præg på gaven ved at købe en god kvalitet fra en bæredygtig producent. 

Og så lige 3 hurtige til sidst: